Taggar

  #etiologi     #mani     #samhälle     #studie     #depression     #diagnostik     #psykologi     #artikel     #stämningsläge     #läkemedel     #hjärnan     #myt     #neurologi     #npf     #perception     #psykos     #attityder     #stigma     #ångest     #mindhacks  
Nytt sedan sist

Load Newest Topics
Topics Since Last Visit
Skaffa AppenOrdna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Gå ner

Ordna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Inlägg av LindenDream i tor jul 28 2016, 12:07

Jag vet att många av oss har problem med dessa saker, ekonom, att få pengarna att räcka till, eller att man shoppar loss (oberoende om man har råd med det eller inte). Och att det ofta går i perioder... Evil or Very Mad

För mig har hela året hittills varit en katastrof, jag hade lyckats spara pengar igen, nu börjar dom vara borta. Först kom vinterrean och jag lurade mig själv genom att övertyga mig om att jag egentligen sparade pengar när jag köpte saker nu när dom var billiga. Och så har det fortsätt sen dess, det är ju hela tiden nån rea på gång eller så bara behöver jag saker osv... Skulle reparera skadan redan i februari, men ist har det bara eskalerat.

Jag behöver faktiskt inte saker, jag behöver bara inte. Jag behöver inte!

Nu är det ännu inte nån ekonomisk katastrof för mig, jag har hittills lyckats undvika dom, jag har bara min studielån, inga andra skulder, och det är ok. Men det är så himla tråkigt att aldrig ha pengar i slutet av månader och så... Jag lever helt enkelt över mina tillgångar och jag måste göra nåt åt saken.

Och det borde väl inte vara så svårt. Jag har väldigt lite faste utgifter, och de jag har är låga, jag bor billigt och så. Jag jobbar 60%, det skulle finnas möjlighet att jobba mer, men det är inget alternativ, jag klarar inte av det bara. Jag jobbade nästan heltid två veckor innan min semester, och det var ett stort misstag, för de två första veckorna av min semester gick åt att vila upp mig och komma på fötterna igen, så jag har typ sovit all min fritid under en månad nu... Blah.

Jag har nu läst lite grann om folk som har eller har haft köpstopp och det känns att det är kanske nåt jag också behöver. I någon form.

Har någon av er provat det? Eller tänkt på det?

Jag har inte tänkt genom det så noga än, men det håller på att ta form. Jag funderar på någon sorts lightvariant, så att jag skulle få kontroll över mitt shoppingbeteende och så, jag tror att det i mitt fall behövs en del drastiska åtgärder, men jag vill inte börja med nåt alldeles för extremt.

Så just nu har jag tänkt på att jag skulle ta en månad i taget och börja i augusti. Och för mig skulle det här köpstoppet gälla att köpa nya saker till mig själv och alla sorts impulsköp. Så jag har tänkt att jag inte skulle köpa några kläder, skor, smink & kosmetika, godis, fika osv...

När det gäller godis och fika, så tänkte jag att jag inte skulle köpa sånt för mig själv när jag är ensam, att det är ok att köpa sånt till helgen i mataffären eller fika tillsammans med nån annan, men inte göra det själv, för för mig blir det ibland för mycket. Ibland behäver jag dock äta lunch i stan men jag tänker att det får vara ok, om det blir riktigt mat och inga andra alternativ inte funkar.

Men att komma hem med dinglande shoppingkassar eller klicka hem ett och annat från nätet, nej, det ska vara slut med det.

Jag har också funderat om det skulle vara bättre för mig att ta ut kontanter för varje vecka och bara använda dom istf att betala med kort (förutom i mataffären).

Hade tänkt göra det här helt i "smyg", men sen råkade jag nämna till maken om mina funderingar, och det var kanske lika bra det Shocked

Nu vet jag inte hur det här kommer att gå och jag borde kanske fundera genom mina privata gränser lite mer noggrant, så att det blir tydligt, men jag tror att jag måste helt enkelt försöka. Och det blir ju lite mer verkligt när jag skriver om det här också.
LindenDream
LindenDream
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 193
Join date : 16-01-13
Location : Yttre rymden

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ordna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Inlägg av Fallen i sön jul 31 2016, 23:06

Jag äger inget visa-kort eller dyl. Har tre konton på banken, en som är kopplat till mitt electron kort och det som jag får spendera, på mat, etc... Ett annat konto som är kopplat till alla räkningar. Så det tredje där jag sparar pengar. Pengar som egentligen inte finns men spara gör jag ändå.

Jag har stängt stort sätt alla vägar att handla på nätet, på allt detta.

Så ja, måste jag shoppa så måste jag ta mig fysiskt till affären, etc...

På så sätt har jag senare nått något som kan liknas med köpstopp. Shoppar väldigt sällan, utan mer små saker många gånger. Små saker just för det är dessa som jag är värd eller behöver.
Fallen
Fallen
Veteran
Veteran

Posts : 827
Join date : 16-01-12
Location : Bortom Jupiter

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ordna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Inlägg av Berguv i mån aug 01 2016, 17:32

Jag har sagt till mig ibland att nu får jag ha köpstopp i ett par månader tills jag samlat ihop en viss summa. Eller så har jag tänkt att jag bara får köpa nödvändiga saker en period, ex byxor om alla gått sönder.
Berguv
Berguv
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 475
Join date : 16-01-15

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ordna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Inlägg av chai i sön aug 07 2016, 11:01

Jag tokshoppar nästan bara när jag är hypoman men då ignorerar jag konsekvenserna... Skulle behöva arrangera det ungefär som Fallen för att helt förhindra det, men det känns samtidigt så himla opraktiskt, tycker t.ex. att jag behöver kunna handla på nätet ibland, sånt som är svårt att hitta till bra pris i butik.

Denna månads räkningar blir inte kul... saker jag köpte tidigare i sommar. De senaste veckorna har jag bara handlat en födelsedagspresent till en familjemedlem, men då har jag varit lite deprimerad och inte intresserad av saker. Det är verkligen humörstyrt. Ingen helt lätt nöt att knäcka för mig.
chai
chai
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 1577
Join date : 16-01-11
Location : Skåne

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ordna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Inlägg av LindenDream i sön sep 18 2016, 15:42

Hmm... Jag vet inte riktigt hur det har gått... Inte så illa, men inte så bra heller.

I början var det jättesvårt, jag höll på att klättra på väggarna av ren frustration, ville bara köpa, köpa, köpa saker.

Sedan märkte jag att jag mådde ganska bra efteråt om jag lyckades låta bli.

Och sen släppte jag väl lite taget. Jag borde ha bestämt lite strängare regler. Det blev lite för mycket gråzon.

Men jag försöker och jag har blivit medveten om mitt köpbeteende på ett helt annat sätt, jag har fått en tydligare blid av det hela för jag har faktiskt lyckas skriva ner vad jag har köpt och så. Så jag är hoppfull.
LindenDream
LindenDream
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 193
Join date : 16-01-13
Location : Yttre rymden

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ordna ekonomin & kontrollera konsumtionen - funderar på köpstopp

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet