Taggar

  #etiologi     #mani     #samhälle     #studie     #depression     #diagnostik     #psykologi     #artikel     #stämningsläge     #läkemedel     #hjärnan     #myt     #neurologi     #npf     #perception     #psykos     #attityder     #stigma     #ångest     #mindhacks  
Nytt sedan sist

Load Newest Topics
Topics Since Last Visit
Skaffa AppenSömnrestriktion, undvika tupplurar

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Gå ner

Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av Berguv i tis okt 11 2016, 10:21

Hej! Jag går just nu i gruppterapi Kbt om sömn.
Ett av de effektivaste hjälpmedel mot sömnstörningar är sömnrestriktion, dvs att minska tiden i sängen till tiden man faktiskt brukar sova. Jag känner mig skeptisk för egen del och vågar inte prova än. Vill inte riskera en instabil period även om sömnen är ett huvudproblem för att orka jobba mer.

Mina nuvarande sömnproblem är fragmenterad sömn med täta korta uppvaknanden 15-22 gr per natt. Jag vaknar så lätt vid minsta störning, ljud, ljus, rörelse, barn. Jag känner mig aldrig utvilad och behöver vila och ibland sova dagtid för att kunna fungera och inte bli för irriterad.

Visst kommer det nätter med färre uppvaknanden då jag har ta-igen-sömn. Men de blir aldrig fler än en på en tvåveckorsperiod.

Jag undrar om sömnrestriktion verkligen skulle fungera på mig och vara bra för mig?

Med sömnrestriktion skulle jag bara ligga i sängen 5-6h per natt. Jag som är helt slut efter en natt med 8h i sängen. Jag tar seroquel till natten och bli sömnig efter en timme. Det står att jag ska ta demvid 20, men det brukar bli vid 21 eller 22. Om jag skulle ta dem 01 blir det en så förskjuten rytm att jag tror det kan påverka mitt totala mående. En annan variant är att lägga mig 22, men gå upp 04, det känns inte heller särskilt lockande förstås.

Samtidigt om jag inte prövar så känns det inte som att jag verkligen gör något för att förbättra min sömn under terapins gång.

Håller ju på att minska seroquel, men det gör mig bara tröttare. Tycker inte medicineffekten går ur kroppen förrän på em.

Sömnrestriktion är kanske inget för bipolära. Är det någon av er som prövat? Vad hände?
Berguv
Berguv
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 475
Join date : 16-01-15

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av Ma-ar i tis okt 11 2016, 10:38

Jag har gjort sömndeprivation, att med vilja sova lite eller ingenting för att förbättra en depression. En variant egentligen. Det var inte bra för mig, depressionen förbättrade, men jag blev riktigt psykotisk för första gången.

Om sömrestiktionen leder till att du sover alldeles för lite är det självklart att det inte är bra för dig. Kan du inte prata med din läkare för att diskutera detta innan du provar?
Ma-ar
Ma-ar
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 476
Join date : 16-01-12
Location : Östergötland

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av Butterflychaos i tis okt 11 2016, 11:24

Tanken är väl att man ska bara ligga i sängen när man ska sova - att man inte ska ligga kvar om man inte kan sova? Detta för att hjärnan ska förknippa sängen med just sömn. Att däremot sova mindre låter ju inte helt sunt. För mig är det jätteviktigt att jag får tillräckligt med sömn, blr ett vrak om jag sover dåligt tre-fyra dagar i rad. Skulle också rekommendera att du pratar om det med din läkare.
Butterflychaos
Butterflychaos
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 1228
Join date : 16-01-12
Age : 26
Location : Uppsala

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av Berguv i tis okt 11 2016, 14:33

Jag tänkte i mitt fall att poängen skulle vara att minska antalet uppvaknanden på natten och på sikt få till ökad pigghet, men att vägen dit skulle vara ökad trötthet. Men nog låter det knasigt. Jag är vaken i genomsnitt 11 minuter varje gång men många gånger, så då går jag ju inte upp.

Funderar vad jag annars kan göra för att sova bättre och kommer inte på så mycket mer än att förbättra kvällsrutiner med nedvarvning och minska ångest. Men det är inte så lätt när kvällarna ofta slutar med en massa tjat på barn som trilskas och retas.
Berguv
Berguv
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 475
Join date : 16-01-15

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av chai i tis okt 11 2016, 18:01

[Du måste vara registrerad och inloggad för att se denna länk.] skrev:Jag har gjort sömndeprivation, att med vilja sova lite eller ingenting för att förbättra en depression. En variant egentligen. Det var inte bra för mig, depressionen förbättrade, men jag blev riktigt psykotisk för första gången.

Något liknande brukade jag göra förr, även om jag inte blev psykotisk utan bara hypoman. Jag hade ju ingen aning om vad som hände, bara att om jag sov 2-3 timmar en eller två nätter så blev jag jätteuppåt istället för deppig (det höll förstås inte alls i längden).

Det jag läst i KBT-väg, men rätta mig om jag har fel, är nog mer det som Butterflychaos var inne på att inte använda sängen till annat än att sova (inte tv, dator, mobil o.s.v.) och inte ligga kvar vaken längre stunder. Har du fått specifika råd om sömnrestriktion av en läkare, helst sömnspecialist, eller är det allmänna råd du fått i gruppen?
chai
chai
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 1577
Join date : 16-01-11
Location : Skåne

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av Icemist i fre mar 31 2017, 17:23

Känner mycket igen mig i det ni skriver. Jag har haft sömnproblem hela mitt liv och för mig funkar det bäst att sova när jag kan....även om det betyder på dagen!!
Har testat att hålla mig från att sova dagtid men det förbättrade inte sömnen på natten. Såklart är det väl individuellt men jag tror man mår sämre om man inte sover de timmar man behöver även om det sker på dagtid

Icemist
Bubblare
Bubblare

Posts : 11
Join date : 17-03-24

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Sömnrestriktion, undvika tupplurar

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet