Taggar

  #etiologi     #mani     #samhälle     #studie     #depression     #diagnostik     #psykologi     #artikel     #stämningsläge     #läkemedel     #hjärnan     #myt     #neurologi     #npf     #perception     #psykos     #attityder     #stigma     #ångest     #mindhacks  
Nytt sedan sist

Load Newest Topics
Topics Since Last Visit
Skaffa AppenAstmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Föregående ämne Nästa ämne Gå ner

Astmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Inlägg av Berguv i fre nov 25 2016, 11:01

Igår fick jag veta att jag har astma och började med nya mediciner som bricanyl (luftrörsvidgande) och inhalationscortison.
Eftersom 10% är astmatiker antar jag att vi är fler här.
Jag undrar om det är någon som vet hur bricanyl påverkar uppvarvning och sömn?
Jag antar att den kan påverka. Kanske jag får ta mer atarax eller inte ta den så nära läggdags?
Någon som vet när effekten avtar i minuter? Kanske det också är en inkörnings tid och att man vänjer sig.
Jag känner mig rätt darrig just nu och sov inget vidare.

Men kanske jag sen kommer sova mycket bättre för att jag faktiskt kan andas ordentligt. Hoppas det hjälper mot min fragmenterade sömn med många uppvaknanden. Jag har ju länge känt att det är tungt att andas på kvällen och trodde det var en biverkning av seroquel.

Berguv
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 250
Join date : 16-01-15

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Astmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Inlägg av Butterflychaos i fre nov 25 2016, 11:30

Fick astmaanfall fär 7 år sen, bara över en sommar med mycket pollenallergi, innan en riktig bipolärdiagnos. Kommer tyvärr inte ihåg om den påverkade så mycket, var mest glad att jag kunde gå två meter utan att bli dubbelvikt av allt hostande. Darrningar är en mycket vanlig biverkan av bricanylet, så det är inte så konstigt. Det är möjligt att vissa kan få sömnstörningar, men tror inte det är särskilt vanligt (står under "ingen känd frekvens"). Darrningarna bör gå över inom 1-2 veckor enligt FASS.

Butterflychaos
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 784
Join date : 16-01-12
Age : 23
Location : Uppsala

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Astmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Inlägg av chai i fre nov 25 2016, 12:28

Jag har inte astma själv, men min man har sedan många år. (Han höll faktiskt på att dö ett par gånger innan det fanns moderna mediciner, men han är rätt ordentligt drabbad.) Nu har han inte bipolär sjukdom så det går nog inte att jämföra, men han brukar inte vara uppvarvad eller nervös, har inga darrningar och kan sova. Däremot om han glömmer medicinen på kvällen så sover han sämre.

Hans ena son har också astma, men bara han tar medicinerna så klarar han nästan vad som helst, som bergsbestigning och iron man... Så det är nog verkligen värt besväret att ge medicinerna några veckor innan man utvärderar. Det finns ju dessutom flera olika sorters astmamediciner man kan testa.

chai
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 982
Join date : 16-01-11
Location : Skåne

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Astmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Inlägg av Fallen i fre nov 25 2016, 13:57

Det enda jag vet att Bricanyl är vanligaste men det som sagts till mig är att undvika just Bricanyl, utan istället använda "substamol" (Ventoline) istället vid bipolär.

Kortison via puffar och andning maskiner är okej vid bipolär sjukdom, dock inte tabletter även om det är högre doser. Utan när jag har krupp så får jag puffa på som ett mindre ånglock istället... Sad

Nog allt jag vet om detta....

Fallen
Veteran
Veteran

Posts : 513
Join date : 16-01-12
Location : Bortom Jupiter

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Astmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Inlägg av Ma-ar i fre nov 25 2016, 14:20

Jag har tidigare haft asthma, numera bara när jag anstränger mig. Jag använder is så fall salbutamol/ventoline, bara i liten dosering. Jag känner inte så mycket av det då, eftersom jag tränar också när jag tar det. Darringar känner jag igen.

Min son hade babisasthma när han var liten och fick ventolin i flyttande form, rätt höga doseringar. Han blev som bebis jätteuppvarvad och sov dåligt/inte.

Ur kemiskt substans beta-sympaticomimeticum, dvs en stimulerare av det sympatiska systemet, med en ökad vakenhet, aktivitet etc kan man helt förstå att man kan bli uppvarvad som biverkan, men medicinen används endast lokalt (puffar), därför är effekten inte så stark i vanliga fall.

Som sagt kan kortison, på ett helt annat mekanism, provocera en mani, men inte via inandningen. Jag kan tänka mig att du, när du har använd din inhalationskortison ett tag, inte längre behöver vidgande.

Ma-ar
Rekorderlig Medlem
Rekorderlig Medlem

Posts : 276
Join date : 16-01-12
Location : Östergötland

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Astmamediciner och uppvarvning och sömnstörning

Inlägg av Sponsored content Idag på 23:07


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Föregående ämne Nästa ämne Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet