Taggar

  #etiologi     #mani     #samhälle     #studie     #depression     #diagnostik     #psykologi     #artikel     #stämningsläge     #läkemedel     #hjärnan     #myt     #neurologi     #npf     #perception     #psykos     #attityder     #stigma     #ångest     #mindhacks  
Nytt sedan sist

Load Newest Topics
Topics Since Last Visit
Skaffa Appenärftlighet

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Gå ner

ärftlighet Empty ärftlighet

Inlägg av skinkan i tis apr 19 2016, 11:40

Kanske är konstiga spekulationer.
Men, jag vet att min morbror är bipolär, så det kommer nog från den sidan av släkten.
Nu har jag börjat fundera på om min mor också lider av det. vad jag vet har hon aldrig varit manisk. Men hon beter sig ibland som en hypoman.
Hon förstår inte när man insinuerar något, hon kan inte läsa av stämningar eller liknande. Hon kan ringa flera gånger samma dag för att diskutera något som för henne känns så viktigt, ringer även opassande tider. Hon har haft depressioner, men för det mesta är hon uppåt, initiativrik, en massa projekt och idéer som hon snöar in sig på.

Vad jag vet har hon aldrig varit manisk, men det är också något hon troligtvis skulle hållit ifrån mig.


Mina fundering är, kan man vara milt bipolär, så det knappt märks, så man bara är hypo ibland? Eller kan det hända att hon är på väg att insjukna, hon är 50+.
Och slutligen, kan typ 1 och typ 2 ärvas med samma gener? Eller har släkten antingen 1 eller 2?
skinkan
skinkan
Bubblare
Bubblare

Posts : 69
Join date : 16-02-07
Location : norrland

Till överst på sidan Gå ner

ärftlighet Empty Sv: ärftlighet

Inlägg av Onddruid i tis apr 19 2016, 12:54

kan man vara milt bipolär, så det knappt märks, så man bara är hypo ibland?

Jag kan tolka den här frågan på två sätt. Först så kan jag tolka det som ifall man kan vara bipolär utan att hamna på sjukhus, särskilt i den maniska fasen. Svaret är: ja. Hypomani behöver inte leda till sjukhusvistelse. Däremot så är det osannolikt att man klarar sig särskilt bra utan någon vård, men det är inte helt omöjligt, många blir diagnosticerade långt efter att de har sin första sjukdomsepisod.

Nu är det säkert inte detta du menar, eftersom du använder "typ 1" och "typ 2" så antar jag att du förstår hur hypomani skiljer sig från mani och att man kan ha en hypoman fas utan att tolka det som annat än ett långvarigt och kraftigt "flow". Dessutom gäller generellt att de flesta har fler depressiva än maniska och hypomana episoder. För flera så kanske man bara har ett maniskt eller hypomant skov någonsin - har det varit tillräckligt långvarigt så kan det fortfarande uppfylla kriterier för bipolär sjukdom.

Det andra sättet jag kan tolka frågan på och vad jag tror egentligen att du menar är "finns det subklinisk bipolär sjukdom?" Med subklinisk menar jag - så milda humörsvängningar så att man kan klara sig utan vård i samhället och så att det knappt märks. Här finns det några möjligheter - troligtvis har man då inte bipolär sjukdom 1 eller 2 utan kanske ett hypertymt/dystymt/cyklotymt temperament. Hypertymt betyder att stämningsläget är något förhöjt hela tiden. Dystymt är när stämningsläget är något sänkt hela tiden och cyklotymi innebär att man växlar mellan högt och lågt stämningsläge men inte tillräckligt mycket för att diagnosen bipolär sjukdom ska kunna ställas.

Här låter det som att din mor kanske skulle kunna ha ett hypertymt temperament och vara ganska uppåt, ha mycket energi och vara utåtriktad nästan hela tiden och ibland ha återkommande depressioner. Hypertymi är dock inte en diagnos eller ett sjukdomstillstånd utan är en del av personligheten.

kan det hända att hon är på väg att insjukna, hon är 50+.

Det är tyvärr vanligt att folk med bipolär sjukdom diagnosticeras sent, medeltiden från första sjukdomsepisod till bipolär diagnos brukar landa på ett tiotal år. Så det är klart att det är möjligt. Särskilt om din mamma har ett lite hypertymt temperament som maskerar eventuella hypomanier.

Dock insjuknar de flesta någonstans mellan 15 och 25 år.

Och slutligen, kan typ 1 och typ 2 ärvas med samma gener? Eller har släkten antingen 1 eller 2?

Här har vi en spännande fråga. Den genetiska grunden för bipolär sjukdom är komplex - vilket innebär att flera gener (och miljöfaktorer) är inblandade och forskare är inte helt klara på exakt hur generna interagerar för att skapa sjukdom.

Genetiskt är bipolär sjukdom en schizofrenispektrum-sjukdom. Det betyder att vissa gener som associeras med schizofreni också associeras med bipolär sjukdom men genetiskt associeras även bipolär sjukdom och depression.

Tvillingstudier ger bipolär sjukdom en så hög ärftlighet som 60-80% men studier på familjer visar att i verkligheten så är ärftligheten lägre och det är sällsynt med familjer där alla generationer har minst en person med bipolär sjukdom. För att sjukdomen ska utvecklas så är miljöfaktorer viktiga.

På grund av att sjukdomen är komplex så har det spekulerats mycket om släktingar till bipolärt sjuka uppvisar vissa men inte alla sjukdomselement. För att ta ett exempel så är en muterad gen associerad med bipolär sjukdom CACNA1C och det är känt att den genen påverkar funktioner som känslor, tankar, uppmärksamhet och minne - vilket är väldigt intressant när man tänker på symptombilden i bipolär sjukdom och även schizofreni men de flesta med en muterad version av genen är inte sjuka.

Mönstret där genen associeras med schizofrenispektrum går bara att se på populationsnivå - när man tittar på väldigt många människor och jämför en stor grupp sjuka med en stor grupp friska. Det är så genetiska studier fungerar generellt - vilket leder till att det är svårt att dra några slutsatser på individnivå - när det gäller bara en person.

Detta svarar även på "antingen 1 eller 2". Ett barn till en bipolär förälder är troligtvis friskt men har en något högre risk när det gäller bipolär sjukdom 1 eller 2 eller NOS [Du måste vara registrerad och inloggad för att se denna länk.] jämfört med normalbefolkningen.

Källor ifall du vill fördjupa dig: [Du måste vara registrerad och inloggad för att se denna länk.]

[Du måste vara registrerad och inloggad för att se denna länk.]

[Du måste vara registrerad och inloggad för att se denna länk.]
Onddruid
Onddruid
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 737
Join date : 16-01-11
Age : 30
Location : Jorden, Universum

http://bipolar.swedishforum.se

Till överst på sidan Gå ner

ärftlighet Empty Sv: ärftlighet

Inlägg av skinkan i tis apr 19 2016, 22:31

wow. Tack, det var ett väldigt uttömmande svar.
skinkan
skinkan
Bubblare
Bubblare

Posts : 69
Join date : 16-02-07
Location : norrland

Till överst på sidan Gå ner

ärftlighet Empty Sv: ärftlighet

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet