Taggar

  #etiologi     #mani     #samhälle     #studie     #depression     #diagnostik     #psykologi     #artikel     #stämningsläge     #läkemedel     #hjärnan     #myt     #neurologi     #npf     #perception     #psykos     #attityder     #stigma     #ångest     #mindhacks  
Nytt sedan sist

Load Newest Topics
Topics Since Last Visit
Skaffa AppenLamotrogin som smärtstillande

Gå ner

Lamotrogin som smärtstillande Empty Lamotrogin som smärtstillande

Inlägg av Fallen i lör maj 06 2017, 09:53

Ja, enligt läkemedelsverket är Lamotrogin godkänd som smärtstillande som många antidepressiva.

Det som jag tycker är lite läskigt att det är allmänläkare nu ska få möjligheten att skriva ut den och då är det vårdcentralerna där det kan vara jätte svårt att få en snabb akuttid för tex utslag.

Satt i går försökte förklara att dessa hemska biverkningar är för alla. Inte bara specifika grupper. Inget som direkt går över med tiden, utan man får leva med så länge man äter den.

Nu är det en tjej som fått den utskriven och då ska höja med 25mg i veckan utan återbesökstid. Tjejen säger att utslagen är inget som de med smärta kan få och de är så ovanliga att det är ingen fara. De går över efter ett tag. Då ingen information om att den måste tas ungefär samma tid varje dag och att man lever med en viss risk för dessa hemska biverkningar hela tiden en tar Lamotrogin. Även att man måste ta vissa blodprover för att utesluta andra hemska biverkningar som kan komma efter en tid.

Nej, det som står i fass är inte hela sanningen allt står inte där.

När rekommendationerna i andra länder är att öka 25mg i månaden som snabbast för att minimera de läskiga biverkningarna och att mörkertalet hur många som får dem är stort. På det egentligen skulle inte Lamotrogin ha godkänts pga de har inte kartlagt dessa biverkningar helt fullt. Många kommer efter en längre tidsanvändning. Nya tillkommer hela tiden. Just det hemska och läskiga biverkningar. Den av epilepsi medicinen flest har dött av.

Jag tycker att det är skit läskigt. På det så skiter jag i bruden hon får väl leka med sitt liv, om hon inte vill lyssna och se på den kunskap som finns inom bippo och epilepsi världen som om det är just dem inte de med smärta.

Får se hur detta utvecklas, det kommer nog bli så att många kommer att göra det vi har gjort - lagt upp inlägg om är detta de farliga utslagen, eller kan detta vara den biverkningen som gör att blodet inte kan koagulera, etc...
Fallen
Fallen
Veteran
Veteran

Posts : 837
Join date : 16-01-12
Location : Bortom Jupiter

Till överst på sidan Gå ner

Lamotrogin som smärtstillande Empty Sv: Lamotrogin som smärtstillande

Inlägg av chai i tis maj 09 2017, 09:38

Du är ju redan väldigt insatt Fallen så det här är säkert överkurs för dig, jag bara lägger till det ifall någon annan är nyfiken.

Det jag hittar hos läkemedelsverket är en [Du måste vara registrerad och inloggad för att se denna länk.], där lamotrigin är en av flera epilepsi-mediciner som nämns (tillsammans med vissa antidepressiva, tricykliska och SSNRI, samt morfinpreparat). Artikeln är från 2008 så är det något särskilt som är nytt just nu som jag har missat?

Det där med vad läkemedel är "godkända" för är ett lite knepigt kapitel tycker jag, de måste först vara allmänt godkända för att få säljas i landet, sedan kan det finnas särskilda restriktioner som att t.ex. adhd-mediciner bara får skrivas ut av specialister i psykiatri eller barnpsykiatri. Visserligen står det alltid "indikationer" om man tittar i läkardelen av FASS, men det är vad läkemedelsbolaget har velat registrera medicinen som, exempelvis står det på lamotrigin att den är mot epilepsi samt förebyggande mot depressioner vid bipolär I. Men som jag har förstått det så om det inte finns någon särskild regel, vilket det bara finns på vissa mediciner, så får en läkare skriva ut en medicin mot något annat än exakt det som står i FASS om hen har goda grunder. T.ex. är det ju väldigt vanligt med lamotrigin att man får det vid bipolär II. Epilepsimediciner mot nervsmärtor är inget nytt (en vän till mig fick karbamazepin mot hemska smärtor i ansiktet, trigeminusneuralgi, för många år sedan).

Ytterligare en dimension är att det verkar som att olika landsting/regioner kan ha olika regler för vilken avdelning inom vården som ska ta hand om vilka sjukdomstillstånd, och det där ändras ibland. Just nu verkar det populärt att lägga mer och mer på primärvården.

Det verkar definitivt som att den där tjejen antingen har fått riktigt, riktigt usel information eller inte förstått (kanske båda). Sad

När det gäller dessa hemska hudbiverkningar har jag märkt att en del fått intrycket att det bara gäller lamotrigin, och det är lite vanligare där, men det förekommer även med en del andra vanliga epilepsimediciner. Och andra mediciner, kolla biverkningslistan i läkar-FASS på vår glada lilla receptfria vän Ipren som folk käkar som popcorn... Jag är absolut inte emot mediciner i allmänhet, men det gäller att informera sig så gott man kan. Suck.
chai
chai
Ambulerande Admin
Ambulerande Admin

Posts : 1608
Join date : 16-01-11
Location : Skåne

Till överst på sidan Gå ner

Lamotrogin som smärtstillande Empty Sv: Lamotrogin som smärtstillande

Inlägg av Fallen i tis maj 09 2017, 11:24

Mycket håller jag som sagt med dig om. Nu har jag turen att vara något så där insatt, med att jag är biokemist.

Jag är fullt medveten om vilka biverkningar som många av våra mediciner har och hur illa de kan förstärka biverkningar men de ändå inte krockar. Jag vet av egen erfarenhet kring biverkningar. Nu håller jag och min nya psykiatriker på att utforska de alternativa behandlingarna kring bipolär. Mycket är att komma runt biverkningar och stabilisera upp mig något mer.

Något som jag upplever är att vi inom psyk inte tar mediciner så där lättvindigt och utan mycket mer insatta, kring biverkningar, effekt, etc... Vi stannar upp och frågar andra, lyhörda, etc... Vi har respekt, en helt annan respekt för mediciner.

Visst kan anti epilepsi hjälpa mot nervsmärta men där är det redan vetenskapligt kartlagt sedan många år sedan att Lamotrogin inte har någon effekt mot nervsmärta som smärta. Nu godkänd via läkemedelsverket gör mig något förvånad.

Ja på allt så upplever jag att anti-epilepsi mediciner inte riktigt höra hemma som behandling hos vårdcentralen och inte heller de tyngre smärtstillande som morfin och opiater.
Fallen
Fallen
Veteran
Veteran

Posts : 837
Join date : 16-01-12
Location : Bortom Jupiter

Till överst på sidan Gå ner

Lamotrogin som smärtstillande Empty Sv: Lamotrogin som smärtstillande

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet